čtvrtek 16. října 2014

Role jednotlivce v ATS® skupině


Tento dokument pochází od již zaniklé studentské skupiny Nefer Tem a je důsledkem často opakovaného výroku Caroleny N.-B.: "if you focus on making your dance partner look beautiful, and if she does the same for you, the result is always going to be good." Tedy v překladu "pokud se zaměříte na to, jak udělat vaši partnerku krásnou, a pokud ona udělá to samé pro vás, výsledek musí vždy vypadat dobře."


Originál dokumentu

"Each dancer in ATS® is responsible for every other dancer in the troupe; she needs to dance in a way that makes all her troupe sisters look beautiful and feel supported. In performance, she needs to be a reliable partner who connects with her sister dancers, listens to the music, stays present and connected while dancing, and always works to achieve unity and cohesion with the group. She should respect all members of the troupe and dance openly, willingly, and equally with everyone. It’s not about the individual; it’s about the troupe."


Překlad

Každá ATS® tanečnice je zodpovědná za všechny ostatní tanečnice v jejich skupině. Musí tancovat tak, aby ostatní předvedla v tom nejlepším světle a aby cítily její sounáležitost a podporu. Na vystoupení musí být spolehlivou partnerkou, která je napojená (naladěná) na své taneční sestry. Vnímá hudbu, během tance je “přítomná a napojená” a vždy se snaží o jednotu a soudržnost v rámci skupiny. Měla by respektovat všechny členky skupiny (i ATS® tanečnice mimo ni) bez výjimky, otevřeně a rovnocenně. Není to o jednotlivci, je to o skupině.


Poznámka: z AJ je poměrně problematické přeložit slova "present" a "connected", které odkazují na velice důležité koncepty v ATS®. A jelikož to jsou koncepty abstraktní, tak se i těžko vysvětlují :-D

Tím prvním - present - je myšleno být přítomná, tedy soustředit se a plně si uvědomovat moment tance. Ne to, co přijde, ne to, co bylo, ale co je právě teď: hudba, partnerky, diváci, ....

Ten druhý - connected - odkazuje na nalazení se na stejnou vlnovou délku s partnerkami. Být napojená rovná se rozumnět si beze slov, což je pro ATS® samozřejmě klíčové.

Žádné komentáře:

Okomentovat