pondělí 2. února 2015

Rozcvička - nutné zlo? Část 2. - Efekt a cíle rozcvičky

Rozcvička - pro některé z vás možná nejotravnější část hodiny, kterou se prostě musí protrpět, pro jiné možná příjemné uvolnění po pracovním dni. Rozcvička je ale velice důležitou součástí hodiny jak ze zdravotního hlediska tak z rychlosti vaše tanečního pokroku. Pokud vždy rozcvičku odbýváte, jen těžko dosáhnete výraznějšího zlepšení. A tak má hlavní rada zní - pokud chcete být lepší tanečnice, berte rozcvičku vážně.
V druhé části si vyjmenujeme, co všechno se dá v rozcvičce naučit a zlepšit.

Fyzická příprava pro pohyb

  • Přepneme do režimu Pohyb

Ano, je to přesně to, jak to zní - nastartujete svaly, rozproudíte krevní oběh a zvýšíte tělesnou teplotu. Připravené svaly jsou lépe a efektivněji fungující svaly, takže se vám bude také lépe tančit. Nedílnou součástí je samozřejmě i prevence možných zranění, protože studené svaly a nerozpohybované klouby jsou náchylnější k namožení, přetížení, nebo dokonce úrazu.

  • Práce s dechem

Lepší a vědomější dýchání vám přinese více energie, pohodovější prožití tance a větší porozumění vlastnímu tělu. Dech a tanec, to je jak dvě strany jedné mince. Snažte se dýchat pravidelně a případně dle pokynů lektorky, pokud na vás nějaké volá.

Průprava na tanec všeobecně

Vhodně zvolené cviky vám dají průpravu pro tanec jako takový. Mezi tuto průpravu řadíme zejména

  • Správné postavení těla 

Vnímáme pozici různých částí těla vůči jiným částem, což v praxi znamená např. srovnání kolen, pozice a směr chodidel, ale také pozice paží a uvolnění ramen od uší, prostor kolem torza, aj. Na některé cviky z rozcvičky kupodivu narazíte v upravené podobě i během tance a zejména tanečnice tribal fusion by měly být ve střehu.

  • Estetika

Protože jsme tanečnice, měly bychom se také rozcvičovat jako tanečnice, tzn. provádět rozcvičku tak, jako bychom už tančily. Všímejte si, co dělají prsty, jak přecházíte mezi pozicemi, kudy vedete paže, co dělají nohy a jestli propínáte špičky tam, kde je to možné nebo dokonce žádoucí.

  • Posílení

Tanec je sport. A jako u každého sportu zde platí jednoduchá matematika: čím jste silnější, tím lépe a zdravěji můžete tento sport provozovat. Čím lépe a zdravěji tancujete, tím více si tuto aktivitu užijete.

  • Rovnováha

Tanec do velké míry závisí na práci s rovnováhou. Často jsme na jedné noze, stále se pohybujeme, tělo je neustále vychýlené. Přestože se učíme a pracujeme na základním postoji, málokdy se v něm při tanci vyskytujeme déle než pár vteřin a to právě ze samotné podstaty tance. Velká část cviků v rozcvičce vám tyto situace nasimuluje.

  • Následování pohledem
V tanci jsme při výuce do velké míry odkázané na zrak a tak je koordinace očí a pohybu těla velice důležitá. Věnujte při rozcvičce pozornost každému detailu, který na lektorce vidíte, a snažte se jej napodobit. Také rychlost, se kterou zvládnete reagovat při změnách pozic je důležitá. Se zvyšující se pokročilostí budete na zraku závislé víc a víc a proto je dobré tuto dovednost trénovat už od začátku. 



  • Vnímání rytmu
Spousta cviků v rozcvičce se dá provádět do rytmu hudby a lektorky toho rády využívají. Pokud vnímání 1. doby a rytmu obecně není vaší silnou stránkou, může vám správně načasované provádění cviků pomoci tento "handicap" postupně vyrovnat.

  • Jednotný pohyb skupiny
Ať už máte s tancem plány jakékoliv, pravdou je, že na pódiu se v rámci skupinové choreografie ocitneme dříve nebo později všechny, např. při příležitosti večírku studia. Pravděpodobně se shodneme, že tanec ve skupině je nejkrásnější tehdy, když jsou všechny tanečnice sladěné. Tak proč to netrénovat už při rozcvičce? Snažte se co nejvěrněji kopírovat lektorku, zejména v tempu provádění cviků a včasném přechodu mezi nimi. Pokud se všichni uklánějí doprava, neuklánějte se doleva. Pracujte jako skupina, když k tomu máte příležitost.

O důležitosti jednotného vzhledu skupiny u ATS® a o rychlosti odezírání signálů ve spojitosti s rozcvičkou už se snad ani rozepisovat nemusím.


  • Příprava na to, co přijde v hodině 
V neposlední řadě bývají rozcvičky napasované na konkrétní lekci. Pokud budete trénovat tanec na zemi, pravděpodobně můžete očekávat více rozehřívání a protahování spodní části těla. Pro tanec se závojem naopak horní, atd. Někdy se zařazují i různé průpravné cviky, které vám dají základ pro to, co bude v lekci následovat. Věnujete stejnou pozornost každé rozcvičce, ať se neošidíte o maximum užitku, jež můžete získat.

Psychická příprava pro tanec

  • Přepneme do režimu Tanec

Kromě fyzické přípravy je nezanedbatelným efektem i příprava psychická. Odplavíte stres z uběhlého dne a začnete se soustředit na lekci, kterou máte před sebou, což platí i v případě samostatného tréninku. Při obzvlášť těžkém dni doporučuji zastavit se na chvilku venku před studiem, a se třemi hlubokými výdechy vypustit veškeré negativní emoce a starosti tak doslova nechat za dveřmi. Když budete chtít, můžete si je tam při odchodu zase vyzvednout a nebo je obejít širokým obloukem.

  • Zmenšení trémy

Tento bod platí samozřejmě jen v případě, že se rozcvičujeme před vystoupením. Pokud trpíte zvýšenou trémou, mohou vám pomoci různé rituály, mezi něž by kvalitní rozcvička měla rozhodně patřit. Na chvíli se budete soustředit jen na své tělo místo na vystoupení, nastartujete tělo i mysl, ale zároveň odplavíte přebytečnou negativní energii, která je ve vás nahromaděná. Nechte si na
rozcvičku dostatek času.

  • Zodpovědnost za vlastní tělo

Tento bod považuji osobně za jeden z nejdůležitějších. Jako studentky, které si svoji lektorku platí, máme většinou očekávání, že o nás bude postaráno po všech směrech. I sebezkušenější lektorka však nemůže odtušit všechny vaše omezení - dlouhodobá i krátkodobá, fyzická i psychická. Je velmi důležité, aby se studentky naučily převzít odpovědnost za své tělo samy. Znamená to, že si samy určují, kde mají hranice, a samy je upravují dopředu i dozadu dle aktuální situace. Troufám si napsat, že ta tanečnice, která dokáže respektovat svoje tělo již při rozcvičce, ho bude respektovat i v tanci. Odměnou vám bude nejen tanec s minimem bolesti, ale také rychlejší pokrok a spokojenější a sebevědomější mysl.

  • Vědomá koncentrace

Koncentrace je samozřejmě důležitá pro jakoukoliv činnost, ale u sportu musíme být obzvláště obezřetné, pokud se nechceme přetáhnout. Velice souvisí s předchozím bodem - v koncentrovaném stavu zvládneme lépe vnímat hranice svého těla a naopak zodpovědnosti nedosáhneme s myslí ještě u práce. Vědomá koncentrace je předpokladem pro všechny ostatní body zde uvedené. Pokud máte s koncentrací problém, zkuste dorazit na lekce s dostatečným předstihem tak, aby ste měly minutku na to se jen v sále postavit, vědomě dýchat a postupně si všemi smysly uvědomit prostředí studia.


Předchozí díl: Část 1. - Skladba rozcvičky
Příště se můžete těšit na část 3. a závěrečnou - Jak si se všemi informacemi poradit. 

Žádné komentáře:

Okomentovat